If you are reading this then this warning is for you. Every word you read of this useless fine print is another second off your life. Don't you have other things to do? Is your life so empty that you honestly can't think of a better way to spend these moments? Or are you so impressed with authority that you give respect and credence to all that claim it? Do you read everything you're supposed to read? Do you think every thing you're supposed to think? Buy what you're told to want? Get out of your apartment. Meet a member of the opposite sex. Stop the excessive shopping. Quit your job. Start a fight. Prove you're alive. If you don't claim your humanity you will become a statistic. You have been warned...

dimarts, 29 de març del 2011

només TU construeixes la teva pròpia VIDA

Si poguéssis veure el teu futur, si fóssis capaç de veure pel pany d'una porta tot el que t'espera i les possibles vides que tindries segons les opcions que triéssis, què faries? Jo crec que ens quedaríem paralitzats. No triaríem cap. No avançaríem. Quants cops ens hem preguntat..."què seria ara de la meva vida si hagués pres una decisió diferent a la que vaig prendre en aquell moment? I si hagués fet o dit allò en aquella ocasió?". Què és allò que ens fa avançar per un camí i no per un altre? Allò que fa que diguem o no unes determiandes paraules i fem o no unes determinades accions? Els petits detalls, l'atzar...aquests acaben condicionant el nostre futur. Diuen que mentre no escullis, tot és possible. Però amb això, també és cert que, si no esculls, no et passarà res, ni bo ni dolent, i crec que això és molt pitjor. Qui no arrisca no pisca, no?

Llavors...per què la humanitat està aterrada amb el destí, la vida, el futur i les decisions que cal prendre? Por? Una por que ens priva de prendre decisions amb llibertat. Però sense eleccions, sense empenta, no hi hauria ni alegria, ni tristesa, ni esperança, ni desil·lusió, ni amor. Però molts cops la por a fracassar és més forta que l'anhel per la llibertat, una llibertat que potser molts temen no aconseguir i acaben morint-se per dins. Aquests, potser desitjarien viure eternament, sense decisions, sense riscs, sense emocions...sense amor. I només deixant la por a fracassar de banda, acceptant viure amb amor, potser d'aquesta manera tot serà una mica més senzill.

Quan una persona està bojament enamorada d'una altra, perd el cap per ella, ho dóna tot: s'arrisca, lluita, plora, riu, pateix, s'equivoca, fa feliç a l'altra, espera massa, dóna massa....doncs el mateix hauríem de fer tots: estar enamorats de la llibertat, de la vida. Donar-ho tot avui com si demà s'acabés la nostra vida.
A vegades, però,"cal renunciar a totes les vides possibles per una sola que val la pena".



Per què solament els poetes saben descriure els moments de tendresa compartida?


Que són lentes les paraules quan es diuen dins el silenci de l'amor!


I mai no entenia on acabava l'amor i on començava l'oblit...


J'ai envie de toi.

diumenge, 27 de març del 2011

today....was a pretty day

Dies....dies construits per milers de peces petitones que acaben formant una imatge magnífica. Malgrat començar el dia d'una manera no gaire agradable i que el mal físic i el malestar sigui present gran part del dia, aquest no impedeix que les peces es vagin col·locant de la millor manera possible. Anècdotes amb la teva mare durant tot el matí, projeccions de futur, trobades sorpreses que t'omplen d'il·lusió, activitats improvitzades a la ciutat, un curt però gran partit de volei amb companyes genials, i per acabar d'arrodonir-ho, recompenses per al que més t'agrada fer, escriure.

Com si gran part de la gent que més estimessis hagués anat traient el cap per la finestra, tot somrient-te, tot fent-te costat durant el dia d'avui. Sí, hi ha pocs dies en què tota aquella gent que estimes fins a l'infinit coincideixin en un sol dia. Gent que veus cada dia, gent que veus pocs cops per setmana, gent que veus un cop al mes com a molt. Amics, família, al cap i a la fi.

No sé...tot anava passant molt a poc a poc, o potser m'ho semblava a mi, per tal que ho pogués aprofitar al màxim, suposo. I arribar a casa després d'un simple sopar amb tots ells però que acaben de fer del dia, un dia més que perfecte, estirar-te al llit i escoltar una estona l'MP3.

Mentre escoltes una gran cançó que a més corrobora el teu dia, sents com se t'omplen els ulls de llàgrimes i com una d'elles va caient lentament galta avall...Et sorprens...no saps ben bé per què tens la cara humida...Potser et sents afortunada, estimada, feliç, per ser el que ets, per ser on ets, per tenir el que tens.

http://www.youtube.com/watch?v=OlrGxTL8Jf4 Today...was a pretty day...no disappointments...

dijous, 24 de març del 2011

tantes coses per canviar....i per reflexionar

A vegades em fa vergonya obrir l'armari cada matí i veure'l a rebossar de roba -tot i que molta sigui de cosines grans o d'amigues de me mare i el comparteixi amb me germana-, amb els penjadors plens de pantalons i jaquetes i piles de samarretes. A vegades em fa vergonya aixecar-me del sofà i veure la la nevera plena de menjar i begudes. A vegades em fa vergonya dutxar-me només per relaxar-me. A vegades em fa vergonya girar l'aixeta per servir-me un got d'aigua. A vegades em fa vergonya agafar el cotxe per anar al poble del cantó. A vegades em fa vergonya allargar la mà i amb un simple "click" obrir el llum.

Però el que em fa més vergonya de tot és veure com hi ha gent que va gairebé cada cap de setmana a malgastar diners als centres comercials. I que cada dia hi hagi més nens obesos engulant galetes mentre miren dibuixos animats -si és que encara els nens d'avui en miren, d'això!-. I que gent de la meva escola llenci entrepans a les papereres. I que molta gent digui "quin fàstig d'aigua" o "quin fàstig de menjar!". I que critiquin al veí per ser d'un color de pell diferent!

Ja està, la Laura ja s'ha tornat a posar solidària amb els pobres nens de l'Àfrica, que mona ella, sempre pensant amb els altres. Doncs no. No cal anar tan lluny. No parlo dels milions de persones que passen gana arreu del món -des de l'Àfrica fins al nostre propi país-, sinó de gent que ha viscut en pobles on ara vivim nosaltres però en un temps llunyà. Durant la guerra civil, per exemple. Hem sentit tants cops aquestes dues paraules que al final han perdut la seva força, s'han tornat dèbils i quan les sentim tendim a pensar..."ah, sí, la guerra civil...amb aquell piltrafilla d'en Franco!" Però realment ens hem parat a pensar mínimament en tota aquella població silenciada? En tota aquella gent que havia de refugiar-se en passadissos d'un metre i poc d'amplada juntament amb moltíssimes altres persones? Gent que vivia atemorida cada minut de la seva vida per por a perdre-ho tot, per por a morir. Bombardejos, avions, soldats, misèria, guerra. Dies sense menjar, malvivint com podien. És que no em puc fer a la idea, per molt que ho intenti...Tenir el germà, o el pare, o el marit lluitant quisapaon i resant cada dia perquè torni sa i estalvi a casa....Milers de morts pel carrer, famílies trencades, nens orfes, exilis...morts innocents. Un dia vaig sentir que una persona normal només tenia la capacitat de matar (directament) a tres persones. Després de la tercera víctima, el seu cervell es paralitzava i no ho podia suportar. Amb armes tot canvia. Però no creieu que si això és cert, és que potser és com una senyal que els humans no estem fets per destruir-nos? En canvi...posaria la mà al foc que no hi ha límit en transmetre abraçades, per exemple. Per mi, em dedicaria només un dia a abraçar a la gent...Per què no canviem una mica els valors? De debò cal enviar ajuda militar a Líbia? Cal?

No sé gent....quan no és la guerra, és el racisme. I sinó una altra cosa. Estem tots una mica bojos, no? Ja ho diuen que només els humans ensopeguen dos cops amb la mateixa pedra. No veiem tots els errros que hem comès al llarg de la història? És que no ho veiem? És que a ningú li importa com va tot, com va el món? eoeoeoeoeoeoeoeo! L'altre dia a classe la profe va preguntar...."hi ha algú que es preocupi per l'escalfament global?". Silenci absolut. Només se sentia el vent...ah, i alguns riures burlescos. Ah, i algun "no" tímid...Això sí que em fa vergonya...És que no m'ho podia creure...Tant passotes ens em tornat? Tant egoistes? A ningú li importa el més mínim l'estat del món i el seu futur? Em resisteixo a creure que només hi ha odi en aquesta societat....m'hi resisteixo, però costa creure-ho. Continuaré pensant que un altre món és possible.

Refugi de Barcelona (on es refugiava la gent durant la guerra civil quan hi havia bombardejos)


http://www.solidaries.org/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=1284&cntnt01detailtemplate=noticies&cntnt01returnid=180

dimecres, 23 de març del 2011

i avui...volem lluny d'aquí

Aquell dia, a més de gris i ennuvolat, plovia. El paisatge que veia per la finestra del cotxe des de Vojle a Borkop era tenebrós, trist, depriment, humit...a la banda esquerra s'estenia un immens llac, o potser era el mar, el qual estava cobert d'una espessíssima boira. A la part dreta només hi havia arbres, bosc i foscor, malgrat que només eren les 5 de la tarda. Aquell paisatge em tenia embadalida...i és que tenia un nosequè que m'agradava...aquell toc de misteri, tenebrisme, solitud...em feia sentir segura dins el cotxe...una sensació que no sé ben bé com explicar-la amb paraules...però que m'encantava i no m'hagués fet res que el trajecte en cotxe hagués durat hores i hores.

No obstant...llevar-se cada dia i contemplar un paisatge gris i buit no tenia gaire d'encantador. Es veu que en aquella casa no tenien persianes, almenys a l'habitació on m'hi estava jo, i les cortines no es tancaven. A l'hora d'anar a dormir em va estranyar, però al llevar-me pel matí, ho vaig entendre. La "llum" del dia no era gaire més clara que la foscor de la nit. Quan sonà el despertador a no sé quina barbaritat d'hora vaig fer un bot del llit i em vaig deprimir a l'instant quan vaig asseure'm en aquest i vaig mirar per la finestra de davant meu: casetes de colors apagats, no gaire vegetació a la vista...silenci absolut, 0% moviment, cel ennuvolat i boira. Ah, i el fred que es palpava només mirant per la finestra! Que potser s'havia aturat, el món? Potser s'havia congelat. El soroll de la dutxa a l'altra banda de l'habitació em va tornar a la realitat. Tres dies iguals. Era en aquells moments del dia quan més trobava a faltar el sol. Tinc la mania de mirar per la finestra quan m'aixeco...com si el cel i el paisatge em revelés si avui seria un bon dia o no. Amb aquell paisatge només em venien ganes de tornar-me a estirar al llit, tapar-me amb la manta fins als ulls i moure els dits dels peus per sentir la calidesa del llit. Com només van ser 4 dies, em va ser fàcil enfrontar-me amb la pluja i el fred perquè em llevava amb gran alegria i entusiasme per veure què m'esperava el dia d'avui en aquell país, tan diferent al meu. Si hjagués hagut de quedar-m'hi per una temporada més llarga, no sé si hagués aguantat. Aquí, en canvi, quan miro per la finestra cada matí, se'm dibuixa un tímid somriure a la cara i no em fa res començar la rutina de sempre. A més del clima, aquella gent és realment freda. Bé, tot és fred. En moltes ocasions em pregutava d'on treien, aquella gent, per tirar endavant en el seu dia a dia amb ganes, d'on treien les forces i la motivació per ser...feliços. Si m'hagués quedat uns dies més potser hagués trobat la resposta, o potser no. Però la qüestió és que ho són, de feliços, almenys és la sensació que em van donar, i suposo que com és el que els ha tocat viure, s'han acostumat. I és que potser per ells no és tan dolent. Bé, no ho és, però inevitablement ho comparo amb el que tinc aquí i...no els envejo gaire. Haig de dir, també, que en molts aspectes ens superen i de passada, sobretot en respecte i amabilitat. Tot és qüestió de fer balanç. Allà...tothom era com més conscient de tot. Sigui com sigui...va bé, de tant en tant, allunyar-te del que tens, ja sigui er valorar-ho més o no, però segur que t'enriqueixes més. Conèixer, veure, aprendre, valorar, obrir la ment, descobrir, comparar, enyorar. No és això, viatjar, al cap i a la fi? I és que cada país, cada ciutat, cada poble, cada indret, cada raconet, té el seu encant. Només l'has de trobar.





Desitjaria ser un ocell. Llavors podria, simplement, córrer fins al penyasagat i deixar-me portar. Fins a l'Àfrica. O l'Índia. O Australia.



dimarts, 22 de març del 2011

welcome back, spring

Like all the seasons, spring is the time when the colors just fill the lives. The old gives way to the newer ones and the circle of life just goes on.

I de sobte, el sol que veies quan tornaves a casa,  desapareix i deixa pas a la brisa, que, com si d'una immensa mà invisible es tractés, comença a acariciar la incipient gespa  del camp, donant així, formes a aquest. I seguit del vent, la pluja, que deixa entreveure un increïble arc de sant martí...I al cap de res, tot torna com abans. I jo continuo donant la meva classe després d'aquest petit fenomen al qual hem assistit com autèntics espectadors tot mirant per la finestra el meu alumne i jo.

Perquè molts cops, l'arribada de la primavera significa molt més que un canvi d'estació. Només cal fixar-s'hi una mica i si ets una persona detallista i senzilla, no et costarà gaire veure-ho.


"No hay nada que te compense tanto como escribir" -Montserrat Roig-
 
Que per què escric? Doncs el motiu és el mateix pel qual faig fotos i ho podria resumir amb una paraula: compartir. Compartir sensacions, pensaments, fins i tot sentiments, estats d'ànim, moments que et passen davant els ulls o per dins teu (com diu aquella frase..."la felicitat només és real quan es comparteix"). Immortalitzar el moment efímer. Veure fotos de molts anys enrere amb un somriure d'orella a orella durant més de mitja hora...no té preu. També podria dir que escriure, com fer fotos, em manté viva, com tantes altres coses, però potser aquestes són les més vitals en quant a relacions humanes no es tracta. Només observant una foto, aquesta et pot transportar a un temps passat i fer evocar una immensitat de records que ja ni recordaves que els tenies.  





I al cap i a la fi, no volem tots ser escoltats, escoltar els altres, compartir, intercanviar?
Al dir això em ve al cap gent que he "conegut" a partir de xarxes socials...que gairebé sense saber qui som, ens hem posa't a parlar...i de seguida se m'han posat a explicar coses de la seva vida...coses que només s'expliquen quan tens molta confiança. Alguns incrèduls pensen que aquesta gent va amb intencions (no diré si bones o dolentes) i si es tracta d'un noi, que simplement conversa amb mi per lligar-se'm. No ho nego, però darrere de totes les màscares, de tots els murs, a cas no volen fer tot el que he dit abans? I, el més important, al cap i a la fi, no volen estimar i, sobretot, ser estimats? La pregunta seria....i qui no vol, això? Qui no ho volgués, crec que no seria ésser humà. 







dissabte, 19 de març del 2011

La carretera de l'Amistat

Carretera que uneix Lhasa amb Katmandu, capitals del Tibet i el Nepal, respectivament. Situada prop dels 5.000 m d'altitud és la carretera a més altura que existeix. Desemboca als peus de l'Everest i recorre cada sinuositat de les muntanyes de l'Himalaya.Per recórrer els 900km que formen la carretera t'hi has d'estar 5 dies en ella, això sí, contemplant unes vistes...potser unes de les més al·lucinants del món...Un dels camins més fascinants del món, una oportunitat per conèixer una altra cara del Tibet.

En el techo del mundo falta oxígeno, lujo y buena comida. Ya se sabe que el Tíbet no es un lugar para el cuerpo, sino para el espíritu; para escucharlo y apaciguarlo con una receta infalible: simplicidad, belleza y silencio.


http://www.ignacioizquierdo.com/blog/2009/07/dia-51-la-carretera-de-la-amistad/


http://www.quesabesde.com/camdig/postales-tio-matt.asp vull ser com aquest home...


no hi ha res més addictiu que viatjar...




http://www.quesabesde.com/noticias/marcos-moreno-con-texto-fotografico,1_7194

***
Es miraven fixament als ulls. A poc més de 5 cm l'un de l'altre, estirats en aquell camp verd, sense dir res, només amb la remor dels arbres més propers movent-se pel vent de fons. Brisa de primavera,olor de flors i de gespa.  Portaven hores allà i el sol ja tenia tonalitats vermelloses que transmetia rajos de tranquil·litat. Ell tenia entre les seves mans les d'ella, aquelles mans que tant li agradaven, no sabia ben bé per què. Eren aspres, grans, càlides. Diferents. I aquells ulls mirant-la fixament semblava que parlessin sols a través dels silencis. On era el botó per posar pausa? I de sobte es trencà el silenci:
-Com canvien les coses, eh?
-D'això es tracta, no? És com si cadascú de nosaltres estigués pujat dalt una nòria, a vegades compartint la cabina amb algú, a vegades tot sol.
-I en aquest precís moment, en quina part de la nòria et trobes, a dalt o abaix?
-Em sento com l'ocell que vola dalt d'aquesta, el veus?
-Sí...ja el veig...però vigila no caure...el vent se't pot endur...
-Quina gràcia tindria no sortir de la nòria, per més amunt que estiguéssis, i no poder sentir aquesta sensació de llibertat i felicitat absoluta que només un ocell pot experimentar?
...

-Mira, ara hi ha dos ocells volant en la mateixa direcció. Els veus?

Després que ella digués aquestes paraules ell li apretà inconscientment la mà que tenia entre les seves i digué, fluixet..."però no volis gaire lluny de mi..."


petits moments. grans dies

Serveix d'alguna cosa aturar-te i posar en ordre els teus pensaments i sentiments?
Suposo que sí, però en un no-res tornen a barrejar-se tots, sense que puguis fer-hi gaire. Quan per fi tens tota la baralla de cartes ordenada, ve una lleugera brisa i les canvia de lloc, fent-te sentir impotent. Ordenar, desordenar, ordenar, desordenar...i així contínuament. Cada cop intentes trobar el motiu pel qual les cartes es desordenen per tal que, quan les tornis a ordenar, es mantinguin així per sempre, però és impossible. Quan vigiles una direcció, el vent ve per l'altra, i sempre sempre et guanya. Però, sabeu? El més important de tot són els moments en què tornes a posar-te "manos a la obra" i vas ordenant les cartes altra i altra vegada...i no importa tant si al cap i a la fi les tens totes ben posades, sinó el temps que et porta fer-ho, tot el que et passa mentre ho fas. No és més satisfactori la segona vegada que ho aconsegueixes que no pas la primera? O la sisena o setena de la segona? Quin sentit tindria tenir-ho tot ordenat? Cap ni un.

Hi ha dies en què petites conversacions et porten a fer grans decisions. Només obrint aquelles portes que tant de temps portaven tancades, pots sorprendre't dels resultats que pot tenir. Deixar enrere impressions, rencors, prejudicis i començar de nou.



Potser el fet que fés tants dies que no veiés el sol ha fet que avui fos...un dia preciós. Anar amb el cotxe amb bona companyia per carreteres envoltades de naturalesa...amb el cel blau com el mar, sense cap núvol, fent-te tornar les galtes vermelles i sentint aquella essència de primavera. 


Tret del silenci, ¿què hi ha de més pròxim
a la plenitud que l'amor? (Miquel Martí i Pol)


Today I've got nothing to lose
I could go wherever I wanted to
Leave, jump onto the world

Simplement...dies perfectes que van millorant a mesura que passen les hores. Sí..no voler estar en cap altre lloc que en el que estàs...és la millor sensació


dijous, 17 de març del 2011

AVUI TINC GANES DE BALLAR!

Cada uno de nosotros está en la tierra para descubrir su propio camino, y jamás seremos felices si seguimos el de otro.

La por a perdre allò que estimes amb bogeria és una de les més profundes...i més quan ja has perdut una d'aquestes persones, tot i que potser, si es va allunyar, no valia la pena que la valoressis tant, perquè ella no ho va fer amb tu. 
Però malgrat saber que és una por absurda perquè saps que no ho perdràs, com fa uns mesos va passar amb una altra persona, la por existeix quan apareixen persones que fan tambalejar aquests valors. Sabeu? No és fàcil canviar-se d'escola amb 13 anys, enmig d'un curs, canviar el xip, deixar la vergonya enrere, obrir-te, fer nous amics...GENS. Gens fàcil. Potser algú que miri la meva vida actualment pot donar-li la impressió que tot és perfecte, que sóc una privilegiada, que sempre ha estat així i sempre continuarà així. Però res ha vingut sol. És cert que me'n sento, de privilegiada, però he hagut d'obrir-me i amb el temps...he trobat el meu lloc...sí, ha costat, però des de fa uns dos anys, com a molt, puc dir que he trobat uns grans amics amb els que em sento còmode aquí. Es tracten d'amistats treballades dia rere dia...demostrant-ho a cada moment..adonant-te que aquell és imprescindible per a tu, que aquell no tant, que aquell és així i aixà però ho acceptes, etc. Res no es fa de l'estiu a l'hivern. I, quan per fi estic al meu lloc, ve algú que sembla ser que també el vol ocupar. Perquè sí. Simplement ho vol. Doncs és normal que t'entri una por estranya al cos, no? Perdre allò poc que tens, que per a tu ho és absolutament tot, que sense això no ets res aquí. Ja vas perdre una part i prou dur va ser com perquè la història es repeteixi més vegades...No si us plau. Ells ho són tot....tot. I en aquests casos...és quan més s'ha de confiar en un mateix. I és que no tinc motius per tenir por.... ho sé perfectíssimament.


No tot és tan senzill com demanar vull això doncs aquí ho tens. La vida no és tan senzilla.....res vindrà sol, saps? Es tracta de trobar el propi camí...sent un mateix, confiant en un mateix, treient les millors qualitats d'un mateix, arreglar els petits defectes, i aquells que de debò valguin la pena, vindran solets. És més, en part ja ho tens...i ben merescut que ho tens, perquè en tens tot el dret, formes part de la seva vida...i no entenc aquesta ambició desmesurada amb tot el que posseeixo...el que donaria per tenir el meu grup d'amigues en el meu dia a dia....no ho saps prou, quant. Tot i que no puc queixar-me gaire tampoc....tinc gent al meu voltant....simplement meravellosa que em pinta de colors el cel quan el veig negre.


No m'he tornat boja, per a qui llegeixi aquest escrit...el que passa és que crec que mai arribem a entendre a les persones ni en un 60% ....podem fer-nos una idea...però no estem en la seva pell, no hem viscut el que elles han viscut, tenim valors diferents i potser no entenem com pot valorar tant una cosa que per a mi no és gaire....en fi...els temes més profunds són els que més costa d'entendre, i d'explicar. Per tant...potser millor estalviar paraules absurdes. No serveixen gaire en aquests casos...


***


Si los hombres han nacido con dos ojos, dos orejas y una sola lengua es porque se debe escuchar y mirar dos veces antes de hablar. (Madame de Sevigné)


Trobar la perfecció en les coses més absurdes, més quotidianes, més simples...somriure al creuar el pont i veure el riu desbordat, tornar a casa amb la caputxa de la jaqueta posada perquè plou i sentir aquella olor de xemeneia, de poble, mentre vas pel carrer sense cap ànima a la vista, trepitjant el terra humid i ple de bassals, passar una tarda genial amb ella, arribar a casa i prendre't un bon got de llet calent amb galetetes, tenir un convidat a dinar, una bona classe d'anglès o tenir un entreno de volei 10. No té preu. Hi ha dies....rodons! Res d'extraordinari ho fan ser, però ho són i punt. De fet, dos dies rodons. I tinc ganes de ballar. Trobar la felicitat en la senzillesa. No voler estar en cap altre lloc en el que estàs i no voler que sigui cap altre moment. Això és el que he sentit aquests dos dies...en cada moment. 



dimecres, 16 de març del 2011

raons per creure en un món millor (¿?)

"A raíz de lo sucedido en Japón, el Gobierno ha ordenado revisar los sistemas de seguridad de todas las centrales nucleares de España para comprobar el impacto que una catástrofe natural puede tener sobre ellas." Es veu que hem d'esperar que tinguin lloc les catàstrofes en un altre indret del món per començar a prendre mesures a casa nostra. Perfecte. Trés bien!


Porto cinc dies desconnectada de la realitat, de tot el que està passant al Japó, etc. Ahir vaig estar mirant vídeos sobre el tsunami i tot el que va comportar. Doncs crec que em va afectar més de lo normal perquè avui he tingut un somni...esgarrifós i, malauradament, recordo algunes imatges. Havíem de tancar-nos a casa perquè la radiació nuclear del Japó havia arribat aquí i si sorties al carrer massa estona, mories a l'instant. Recordo que estava amb la meva família a alguna casa, no era la meva, i hi havia més gent. Però vaig sortir i vaig anar a un tren, on estaven alguns dels meus amics. Crec que volia pujar en aquell tren per assegurar-me que estaven bé...perquè després vaig baixar, vaig anar a algun lloc a "comprar" coses i portar-les a la casa on estava la meva família. El cel tenia un color molt estrany i tothom anava corrents amb mascaretes. Quan m'he aixecat, m'ha semblat sentir l'olor de la radiació, d'uns gasos mot estranys, i m'ha costat adonar-me que tot havia estat un somni. He hagut d'assegurar-me'n preguntant-li al meu pare...no sé...ha sigut tot molt estrany. Feia temps que no em despertava amb una sensació tan completa de confusió.
I el pitjor de tot...és que a l'altra punta del món això és la seva realitat ara mateix, i ja poden pessigar-se o tirar-se galledes d'aigua freda que no despertaran ni demà ni amb molts anys. No veiem, que hem de buscar noves formes de generar energia? És que no ho veiem?! Crec que el primer de tot és la salut dels éssers humans, no? Serà que no hi ha alternatives....enfi. Ja diuen que l'ésser humà és l'únic que ensopega més d'un cop amb la mateixa pedra...Txernòvil, ara al Japó...algun dia voldrem veure que no anem pel bon camí? M'és igual que em titllin d'ecologist hippie o el que sigui...però prefereixo això que no quedar-me indiferent ("quien calla otorga") o bé pensar que no hi ha més alternatives o que aquesta és la millor encara que tingui aquests inconvenients. 


Fa temps em van passar l'spot de coca-cola del 2011
http://www.youtube.com/watch?v=wrqIeR9um54
i avui he trobat la parodia: 
http://www.youtube.com/watch?v=9gCstHixRG0&feature=watch_response


"en el mundo hay tanta paz como neuronas en las reinas"


Està bé el missatge inicial que l'spot vol transmetre, perquè de lo malament que va el món ho sabem tots i de tant en tant va bé que ens recordin que hi ha coses boniques, coses simples que fan treure somriures a la gent, però és irònic que l'emissor sigui la multinacional Coca-cola. Ara bé, el missatge d'optimisme d'un món millor no li treu ningú. Ja es diu que hem de buscar sempre la part positiva, no? Però potser aquests de coca cola que es dediquin a no gastar tants diners en la seva publicitat i a guanyar-se una imatge de gent "solidària" i actui directament. Que regali coca cola gratis a tota Amèrica Llatina, per exemple!






http://www.youtube.com/watch?v=2xeO2mKwGI8 Oasis oasis oasis oasis oasis...tornar-los a escoltar després de tant de temps...no sé què tenen però encara em fan posar la pell de gallina


Cos all of the stars are fading away
Just try not to worry you'll see them some day
Take what you need and be on your way
And stop crying your heart out





A veces, la indiferencia y la frialdad hacen más daño que la aversión más declarada. (JK. Rowling)

dimarts, 15 de març del 2011

don't stop me now

A l'estiu, agafar un cotxe amb algun integrants més a dins. Un, o dos, o potser tres, no més. Enfilar carretera amunt, amb provisions de menjar i beure, poca roba i molta energia. I només voltar, voltar i voltar per la França rural, per la França més profunda, per la natura, per allà on no passen els turistes, per allà on ningú ha trepitjat la terra. Sí, al país de dalt, no cal anar més lluny, ja hi haurà temps per recórrer més distàncies.
Dormir al cotxe, menjar el que portem, si cal comprar alguna cosa...res més. Només banyar-se al riu, respirar aire pur, riure amb ells, caminar, conduir, fer fotos, menjar molt molt molt, córrer pels prats i muntanyes, estirar-nos als camps i mirar els núvols, prendre el sol...
I tornar quan les carteres ens ho demanin, sense cap data prevista.

Viatjar és un vici. Vull més més més...fer coses diferents, conèixer més llocs, més gent, més maneres de fer i de ser, vull respirar aires nous cada dia, despertar cada dia amb un paisatge diferent davant...vull...no aturar-me. No fer sempre el mateix, no tornar a la rutina...

So please, don't stop me now! I'm having such a good time!

Per a qui tingui temps i ganes de llegir un petit relat...encantador
http://www.guelaya.org/textos/el%20hombre%20que%20plantaba.htm

divendres, 11 de març del 2011

qüestió de fe

Us imagineu un món sense religió? Sense déus imaginaris? Sense esglésies? Sense textos sagrats?
Us imagineu com seria la vida per a algú que nasqués en un món així? Segurament hi hauria altres factors als que aferrar-nos. O potser no. Malauradament, mai ho sabrem.

Qui va escriure la Bíblia? I l'Alcorà? Nosaltres. Cada text sagrat ha estat elaborat i manipulat al llarg dels anys per nosaltres, pels humans. A l'Alcorà no hi ha esmentat, en cap moment, que les dones hagin d'anar tapades de dalt a baix amb túniques i vels negres, com a l'Afganistan.

Som tan insegurs que necessitem creure que hi ha al´gu més poderós per sobre de nosaltres que ens fa ser com som? Què còmode...No confiem prou en nosaltres mateixos? No ho entenc. Necessitem algú que ens guii, que ens imposi les pautes de conducta, que les nostres accions quedin justificades? Necessitem actuar per a algú?
Per a mi, tot lo diví és una autèntica càrrega, res més. Dominació sobre la societat durant milers d'anys. I a sobre, dins els cercles religiosos, silencien els eclesiàstics més progressistes, com el pare Manel, un capellà de Barcelona que treballa amb gent amb problemes del seu barri ajudant-los econòmicament i organitzant festivals benèfics anuals. En el seu llibre ens diu que està a favor de l'ús de preservatius i que no li satisfà la idea d'arribar verge al matrimoni. Ja n'hi ha pocs d'aquests, i a sobre els silencien. Per tant...només fan que endarrerir-nos.

Islam: uns 1.200 milions de seguidors
Cristianisme: uns 2.100 milions de seguidors
Hinduisme: uns 800 milions
Budisme: uns 1.200 milions
Judaisme: uns 13 milions
[...]
Algú ha dit que quasi no queda població creient?

No tinc res en contra, és més, crec que cada regió hauria de tenir una base cultural sobre la seva religió. Al meu país, actualment, trobo que estem mancats d'això. Encara estem marcats pels 2.000 anys de cristiansime, com per exemple les festes que fem. És més, una possible segona carrera a estudiar m'agradaria que fos Història de la religió, però si us plau, arribar a guerres, matances, malinterpretacions, hipocresies i demés coses immorals i inhumanes justificant-se pels déus, no passa. No cola. Creure, fe...però d'aquí al que s'ha creat...és una vergonya. En la religió cristina mateixa. He estat en el Vaticà i m'avergonyeixo. També m'avergonyeixo del tracte a les dones musulmanes, i de moltes coses més. Com hem arribat a aquest extrem? Com tot, comencem molt bé les coses...però no sabem on frenar, on quedar-nos. Per què volem més?

Fragment d'un grandíssim llibre que vaig llegir fa algun temps el qual em va fer prendre, o almenys enfortir, la decisió d'estudiar aquesta ciència.


Soy profesor de historia de la religión. He consagrado mi vida en intentar comprender en qué momentos de su evolución el hombre se ha decidido a creer en una fuerza superior y a bautizarla como “Dios”. ¿Sabe usted que hace alrededor de cien mil años, cerca de Nazaret, unos Homo sapiens enterraron, probablemente por primera vez en la historia de la humanidad, los restos mortales de una mujer de una veintena de años? A sus pies reposaba también la de un niño de unos seis años. los que descubrieron esta sepultura encontraron asimismo alrededor de los dos esqueletos una gran cantidad de ocre rojo. En otra excavación, no lejos de allí, otro equipo de arqueólogos sacó a la luz una treintena de tumbas similares. Todos los cuerpos estaban dispuestos en posición fetal, recubiertos de ocre, y todas las tumbas se veían adornadas con objetos rituales. Tal vez ésas sean las muestras de religiosidad más antiguas que se han hallado.¿Podría decirse que al dolor que acompañaba la pérdida de un ser querido vino a sumarse una imperiosa necesidad de honrar la muerte? ¿Acaso fue en ese preciso instante cuando nació la creencia en otro mundo donde los difuntos seguirían existiendo?
Existen tantas teorías sobre este tema que sin duda jamás sabremos en qué momento de su evolución el hombre comenzó realmente a creer en un dios. Cómo, igual de fascinado que atemorizado por su entorno, empezó a divinizar una fuerza que lo superaba. Realmente era necesario que el hombre le diera un sentido al misterio del alba y del crepúsculo, al de las estrellas que se alzan en el cielo por encima de su cabeza, a la magia de los cambios de estación, de los paisajes que se metamorfosean, al igual que su cuerpo se transforma a lo largo del tiempo hasta obligarle a exhalar su último aliento de vida. Resulta tremendamente fascinante constatar que en los casi ciento sesenta países donde han sido descubiertas pinturas rupestres, todas ofrecen similitudes. El uso del omnipresente color rojo como un símbolo absoluto de contacto con los otros mundos. ¿Por qué los humanos representados en ellas, fuera cual fuera el lugar del mundo donde vivieran, están todos dibujados en la posición del orante, con los brazos levantados hacia el cielo, inmortalizados con el mismo gesto?
¿El primer hombre fue realmente aquel que se irguió para caminar a dos patas? ¿Aquel que decidió tallar la madera y la piedra para hacer herramientas? ¿El primero que lloró la muerte de un ser querido y tomó conciencia de que su propio fin era ineluctable? ¿El primero en creer en una fuerza que le era superior o, tal vez, el primero en expresar sus sentimientos? ¿Con qué palabras, qué gestos, qué ofrendas, el primer ser humano confesó que amaba? ¿Y a quién se dirigió, a sus padres, a su mujer, a su descendencia o a un dios?

Dels prehistòrics, passant per la mitologia grega i romana i arribant a les religions actuals. És cert que els nostres avantpassats tinguessin la necessitat de trobar explicacions als fenòmens que els envolten. Com es va originar aquella muntanya? Per què cau aigua del cel? Per què hi ha éssers que es mouen pel bosc i al riu? Crec que aquest era el motiu principal pel qual creien en algun ésser més poderós. Ara, però, tots sabem respondre a aquestes qüestions gràcies a la ciència. Qui no cregui en la ciència, no viu en aquest món. Però crec que necessitem treure d'algun lloc com comportar-nos, trobar l'ètica. No tinc la resposta, però sí la meva visió, i és que tot això ho trobarem en nosaltres mateixos. Sí, quan confiem en nosaltres mateixos. Quan ens enfrontem al que realment volem enlloc de pregar dos parenostres. Potser d'aquesta manera trobem, mica en mica, el bé i el mal, reflexionant sobre les nostres pròpies accions.

A l'edat de 9-10 anys la meva mare ens llegia a mi i a la meva germana cada nit, un capítol de la Bíblia (infantil). Ens encantava, ens ho crèiem tot. Almenys a mi, em fascinaven aquelles històries i creia que Jesús i Moisés eren uns grandíssims homes amb un bell cor. Puc dir que fins aquella època vaig creure completa i cegament en Déu. Fins que un dia (a 5è o 6è), suposo que a mesura que a classe ens anaven explicant la creació de l'Univers, l'evolució humana, etc., vaig despertar.

-Mamá, Déu no existeix, oi?
- Per què ho dius, això?
-Home...la Terra no es va crear en 7 dies, sinó que va haver-hi una explosió a l'univers i després, tot va anar evolucionant. Venim dels peixos!
- Sí, és cert tot això. Déu no va crear res d'això, però tot és qüestió de fe, res més. Creure o no creure.

Vam estar xerrant una estona més, però no recordo exactament com va continuar la conversa. Només recordo que em va afectar molt aquella confessió. Em va trencar una mica els esquemes tan idealitzats que tenia sobre cada personatge de la Bíblia. Em va fer ràbia que allò tan perfecte no pogués existir de debò. Fins no fa gaire, quan em preguntaven si creia en Déu o no, no sabia què respondre. En l'Església està clar que no, però en Déu, en alguna cosa que no es veu, que no fa mal, que és bo...per què no? Jo sempre he volgut creure més enllà del que no es veu...en les fades, en la màgia, en què els meus dibuixos preferits per les nits sortien i m'espiaven, etc. Sí...massa imaginació. Fins fa poc creia que hi havia alguna cosa...no sabia ben bé què, però alguna cosa que sempre estava amb mi, que m'ajudava a tirar endavant, que protegia de mi. Però vaig acabar descartant-ho tot. I ara, en el meu camí, només veig la Laura Marés i tot el que va amb ella: la família, els amics, i els seus somnis i objectius. No hi ha més. De fet, crec, en mi mateixa, en el meu esforç. Tot i que a vegades...m'és inevitable pensar que existeix un destí. Quan dic, "el temps tot ho posarà al seu lloc", és com dir: tu actua bé, fes el correcte, fes el que sentis, que el temps donarà els seus fruits. Però a vegades la vida ens prepara cops baixos que per molt bé que hagis fet les coses, no t'ho mereixes (quanta gent innocent mor en accidents de cotxe o perd a persones estimades? Quanta gent bona i sana ha tingut càncer?). O potser és que després d'aquella devallada, vindrà alguna cosa millor, ja que pitjor no pot anar. Veieu, ja estic tornant a creure en el destí...Però creure en el destí i en una mateixa, no crec que sigui incompatible.

dijous, 10 de març del 2011

dues persones. dos móns. dues joies.

Si alguna vez sientes ganas de llorar, llora. Deja salir tus lágrimas y con ellas todas las cosas que te hacen sentir mal; no dejes que se acumulen en tu ser, porque sólo darán paso a otro tipo de sentimientos que te hieren aún más.




Nit de rutina, més tard de les 11, a l'habitació. I algú trenca un silenci molt espès, molt diferent...


C: Estàs plorant?
L: Sí, i tu?
C: També...
L: Un mal dia?
C: Molt.
L: Jo també...


No sempre podem estar alegres i amb la sensació d'estar tocant el cel amb les mans, com en la foto, i pels dies que estem més avall, només cal que miris al llit del cantó de l'habitació i jo et faré un lloc en aquest i ens taparem juntes amb la manta, compartint els mals moments sense dir-nos res, només abraçades. 


C: Porto uns dies que ho faig tot malament, que sembla que la gent fugi de mi, que només cometo errors i ningú em vol.
...


L: Et puc dir una cosa?  Quan et sentis així, oblida't de tot i de tothom, centra't en tu, sigues egoísta i egocèntrica, sí, el que no acostumes a fer. Pensa en totes les teves virtuts, en totes les coses bones que fan ser com ets, en allò que la gent del teu voltant aprecia de tu i et fa ser especial, única, la Claudia Marés. Quants cops em dius que aquell noi t'ha dit que ets diferent a les altres, quanta gent vol quedar amb tu i els has de dir que no, qui no es queda sorprès amb la teva maduresa? Qui és més riallera que tu (jo no compto, sinó et guanyaria!)? Tots tenim defectes, i quan tenim dies no gaire bons és l'únic que veiem. I també, com tots, ens equivoquem. Però això no és ser covard. Ser covard seria girar el cap i marxar per un altre camí avergonyit. Cada pedreta que et trobes pel camí, pel teu camí, l'has de saltar, i si per algun motiu caus a terra, aixecar-te. De moment, són tot pedretes petites, però sé que fan mal, i aquí estic jo. Saps? si alguna virtut tenim tant com tu, la mama i jo és que som bones. Sí, bones, persones sense malícia, que no pretenem el mal de ningú, al contrari, que ho donem tot pels altres, a vegades mirem més per ells que no pas per nosaltres mateixes, i per això moltes vegades ens fem mal, perquè esperem massa dels altres. Però que això no et faci tirar enrere, ni molt menys, perquè és una gran qualitat, i costa molt trobar gent així. Per aquesta raó, la gent que s'enfadi amb tu o no et valori, no sap el que perd...t'ho asseguro. I algun dia s'adonarà. Tu mateixa m'ho has comentat molts cops..."Laura, em fa la sensació que només jo em preocupo pels altres, que ningú té interès en escoltar els seus amics i ajudar-los, només jo...la gent és molt passota". Doncs aquí està. Ets la millor, Claudi, la millor de les millors. Sé que llegiràs això i quan acabis, vull que corris a fer-me un petó dels teus que sempre em deixen la galta molla i no m'agraden gens, però que quan no els tinc, els trobo a faltar. Et podria dir tantes coses més...però les paraules es queden buides. Millor demostrar-t'ho cada dia amb fets.


***




Al veure aquesta foto se m'han omplert els ulls de llàgrimes. No de tristor, sinó d'immensa alegria al recordar moments tan bells i profunds. Hi ha alguna cosa més bonica que plorar d'emoció? Portem uns dies magnífics, de completa compenetració, no sé, de tot. Sí, tu i jo anem a ratxes, i és que hi ha dies que em treus dels nervis. Tothom et troba molts defectes i m'atreveixo a dir que et menyspreen. És cert, tens defectes, però per a mi, les virtuts que tens, superen de passada a aquests. Potser és que hi ha poca gent que et coneixi real real realment i vulgui fer l'esforç de passar la barrera d'"empanat" de què et titllen. Per algun motiu vaig estar gairebé un any enamorada de tu. Ni venes als ulls ni merdes, perquè ara penso el mateix que pensava fa dos anys, amb la diferència que crec que no ens hem d'estancar i hem de seguir, però sempre tenint-nos al cantó. Molts cops estàs al teu món i només veus les teves opinions, les teves coses i les teves mans, però rere això s'amaga un immens tresor. Potser tampoc ets gaire amable, però estàs ple de bondat i qualsevol cosa que facis ho faràs sempre amb bona intenció, mai per fer mal a res ni a ningú. Ets molt noble i una bellíssima persona que també dóna tot pels altres. Però em quedo amb la teva senzillesa...la teva naturalitat a l'hora d'actuar, sense importar-te el mínim el que l'altra gent pensi, fent el que tu creguis que has de fer, sense pors, sent valent, sent lliure. Bo i senzill. Així ets per a mi. I tens una filosofia de vida que costa trobar en altra gent...anar sempre amb lo bàsic, amb lo senzill, sense fardar de res, sense tenir la necessitat de tenir més del que cal. Perquè amb lo senzill, ho tens tot, almenys el més important, que és un gran cor. Vaig ser molt feliç al teu cantó, molt. Abans, ara i sempre, de maneres diferents, però amb la mateixa intensitat, t'estimo.





Muere lentamente quien no viaja, 
quien no lee, 
quien no oye música 
quien no encuentra gracia en sí mismo

Muere lentamente 
quien destruye su amor propio, 
quien no se deja ayudar.

Muere lentamente 
quien se transforma en esclavo del hábito 
repitiendo todos los días los mismos 
trayectos, 
quien no cambia de marca, 
no se atreve a cambiar el color de su vestimenta 
o bien no conversa con quien no conoce.

Muere lentamente 
quien evita una pasión y su remolino de 
emociones, 
justamente éstas que regresanel brillo a los ojos 
y restauran los corazones destrozados.

Muere lentamente 
quien no gira el volante cuando está infeliz con 
su trabajo, o su amor, 
quien no arriesga lo cierto ni lo incierto para ir 
atrás de un sueño 
quien no se permite, ni siquiera una vez en su vida, 
huir de los consejos sensatos......

¡ Vive hoy !
¡ Arriesga hoy !
¡Hazlo hoy !
¡ No te dejes morir lentamente !
¡ No te impidas ser feliz !

PABLO NERUDA




dimecres, 9 de març del 2011

gonna rise up


Such is the way of the world
You can never know
Just where to put all your faith
And how will it grow

Gonna rise up
Burning back holes in dark memories
Gonna rise up
 
Turning mistakes into gold



Dies que es fan més llargs...


Nits entre escrits i escrits que semblen més curtes, però que donen els seus fruits. Mica en mica s'omple la pica. Ouyeah! Satisfacció màxima.


dimarts, 8 de març del 2011

live SIMPLY

"¿De qué mundo estás hablando? ¿Ése en el que los dirigentes de las naciones más poderosas ya no pueden reunirse sin provocar tumultos? ¿Ése en el que los bosques desaparecen mientras que los glaciares del Ártico se funden como nieve al sol? ¿Ése en el que la mayoría de los seres humanos padece hambre y sed mientras que una minoría baila al son de la campana de Wall Street? ¿Ése aterrorizado por grupúsculos fanáticos que asesinan en nombre de dioses imaginarios? ¿Cuál de esos mundos le da más miedo?"

El primer día

Estem envoltats de contradiccions, és més, som éssers contradoctoris, estranys, curiosos, ininteligibles, complicats. Personalment, una de les contradiccions que més em fascina -potser és molt tòpica, però bé, no deixa de ser ben certa- és el fet que quan viatges a indrets en vies de desenvolupament, on amb prou feines les famílies tenen accés a aigua potable, electricitat i una bona alimentació, aquestes t'ofereixen tot i més del que tenen. El millor llit, el plat més ple de menjar, fan roba expressament per a tu, et canten cançons, és a dir, et cedeixen tot el millor per aquell que ve a veure'ls, ho donen tot sense esperar absolutament res a canvi. Què han de perdre? Sí, són pobres econòmicament, però rics com a persones. En canvi, el món en què vivim els rics és individualista, egoísta fins a l'extrem, primer miro per a mi i després, del que em sobri, ho reparteixo. Sí, tots corromputs. I quan més esglaons ascendeixes econòmica i socialment, més dimoni et tornes, més corromput. Però....en el fons, els europeus, americans, etc, som solidaris i altruistes? Quan em pregunto -amb plena fe cega- aquesta qüestió, em vénen al cap imatges en què els humans rics ens trobem en condicions humanes al risc (accidents, catàstrofes naturals, morts, guerres...), i, igual que els països pobres, en moltes d'aquestes ocasions ens ajudem mútuament....oferim ajuda sense pensar-ho dues vegades. Si la meva germana, per exemple, té fred, em trauré automàticament la meva jaqueta per donar-li. Si un amic meu ha perdut algun parent seu molt estimat, li faré costat fins que faci falta sense pensar-m'ho. Des de petita, quan vaig veure que hi ha gent que, encara avui dia, no té accés a un hospital, o a una escola, o al més bàsic, a l'aigua, mentre a casa meva només em calia girar el canell, el primer que em va passar pel cap -i que encara penso igual- és que s'havia de posar remei. Per què jo tinc i ells no? Sóc millor que ells? Per què al meu país uns homes amb vestits guanyen en un mes el que ells no arribaran a guanyar mai en la seva vida? És illògic. Sí, són pensaments de nena petita, però a cas no és així? Crec que tot és molt més simple del que ho pintem. Amb aquesta visió del món sentia que havia de donar el que jo tenia a aquells que no tenien tant. I vaig descobrir el món de les ONGs. No sé com ni per qui, però des d'aleshores la idea no ha marxat mai més del meu cap. Quan més tens, menys dones i més egoísta et tornes, per por a perdre allò que tens (econòmica i socialment) i més vols, sense importar res més que un mateix (podria posar d'exemple gran part de càrrecs internacionals, com bancaris, etc., o també l'església, però no cal anar tan amunt, si fas un cop d'ull al teu voltant en veuràs molts, d'exemples!), en canvi, quan menys tens, més dones, menys et corrompeixes! 

Es podria resumir tot amb la paraula "ambició". Som éssers humans, som així i no canviarà mai, ja s'ha comprovat en els més de 2.500 anys que portem existint damunt la Terra. I és una llàstima, perquè som tan bons per algunes coses, hem avançat tant, hem fet tantes millores, ens hem ajudat tants cops els uns els altres, ens estimem i ens desitjem com cap altra espècie....però tenim moltes vessants negatives. Potser hauríem d'aturar-nos a pensar si de debó cal avançar tant, si cal produir i produir i comprar i comprar, etc. Potser hem de prendre una mica d'exemple dels nostres avantpassats....de viure amb lo necessari i sent feliç amb petites i senzilles coses, perquè és possible, oitant. Com va dir un gran home, la Terra dóna recursos per a les necessitats de tothom, però mai donarà els suficients per saciar l'avarícia d'uns quants.
Sempre hem consumit per competir amb els altres amb la idea de consumir fins al final. De debò, necessitem un canvi de mentalitat. Ens sobra una mica d'avarícia i ens falta molta simplicitat. Només així podrem acaabr amb contracidccions tant bèsties com la que s'ha esmentat més amunt.

diumenge, 6 de març del 2011

beber pa' ahogar las penas

Després d'un increïble viatge a Dublin amb 7 nois, tens un munt d'anècdotes i sensacions que explicar a algú. Sí, a la família, però també a més gent. A elles. Penses que ja les trucaràs, que ja les veuràs i els explicaràs cada detall, cada sensació, però a vegades no pots esperar, i les necessites allà en aquell moment, al teu cantó, perquè et preguntin coses, per explicar-los tot, per abraçar-les ben fort i cridar d'alegria.
Ja diuen que cada dia s'experimenten sensacions noves, sentiments que no sabies que existien. Què cert.

Nit de concerts al poble. Després de saludar a tots els coneguts, a tota la gent que hi ha allà, et quedes un moment parada, escoltant de fons la música que no saps ni quina és, absorta en els teus pensaments, veient la gent corrent amunt i avall, ballant, alegre. Vols ballar i cridar i passar-ho bé, però no pots, només et vénen ganes de plorar -i que consti que no es tracta dels 4 dies tontus del mes-, i t'has d'aguantar. NOMÉS VOLS....


Només vols que siguin allà amb tu en aquell precís moment. Quan més hi penses més trista i imbècil et poses, però no pots fer-hi res. Encara que tota la gent t'animi a ballar, t'agafi i t'estiri per tal que no estiguis apartada i  sense ballar, no et surt res, fas quatre saltets però et sents absurda, sense ganes de res. I a sobre has d'aguantar el grupet de nenes tontes -on hi ha la que abans era la teva millor amiga d'aquí-  animant a la superfashion cantant, ballant juntes, rient, cridant...Potser les vas envejar durant uns moments...per semblar tan unides, per estar juntes, i t'hagués agradat tenir el mateix amb les teves. Saps que tens bons amics al teu cantó...però necessites desconnectar de nois, necessites aquella sensiblitat i detallisme femení que tant poc trobes aquí...Perquè a vegades...és dur no tenir un recolzament femení tant com t'agradaria. I això ells no ho poden entendre.
Per què el subconscient ens posa aquests reptes quan no volem? No pot esperar? Per què justament em sentia la persona més trista en una nit de concert, havent tornat de viatge amb els amics? Hauria d'estar saltant d'alegria, doncs no. Què capritxós sembla tot...Però a vegades necessitem molt menys que tot això...simplement unes paraules o una abraçada d'aquelles persones a qui més estimes en aquest món i que les trobes a faltar com mai ho havies fet.

Però prou. Aquell no era el moment per enfonsar-se, així que...cap al bar i a demanar beguda. I...fent referència al títol de l'entrada, fas el que no acostumes a fer, beure. I què bé que et va anar! Mica en mica et vas centrant en el que tens davant, sense pensar en allò que et fa posar trista  i disfrutant del concert. Acabes ballant i cridant amb tothom i...adéu penes.

I a sobre...tu no vas aparèixer ni un sol minut en tota la punyetera nit...Tenia l'esperança de que et passaries a veure el concert almenys una estona, com hem vas dir, però no. Només veure't m'hauria tret un somriure...Fins i tot avui nit he somiat que et veia al concert...!




dimecres, 2 de març del 2011

en dos jardins molt llunyans entre ells

Las personas más felices son las que están ocupadas, porque sus mentes no tienen tiempo para pensar en preocupaciones.




Londres, 1900.

Dos bessons -un noi i una noia- orfes viuen a la part superior d'una casa. La cambra no és gaire més grossa que un armari, humida, però amb vistes al port de la ciutat. Els senyors d'abaix els ofereixen protecció dels "benefactors" que se'ls endurien a un orfanat si els descobrissin, els "mantenen" a canvi d'explotar-los amb feines domèstiques i laborals. Aquella nit, abans d'anar a dormir, la noia es va enfilar per la bruta i estreta xemeneia i amb els seus dèbils dits va treure un maó. D'allà va extreure la vella fotografia de la seva mare, va xiuxiuejar al tros de paper que cuidaria bé del seu germà, va besar-lo i el tornà a deixar al seu lloc. Els dos germans es posaren al llit, es taparen amb la fina manta grisa i s'intentaren escalfar els gèlids peus mútuament.
-Vols que t'expliqui una història?- preguntà la noia. Ell mogué el cap afirmant. Amb 12 anys de vida, el noi mai havia pronunciat una sola paraula. El conte que li explicà era el que durant anys li havia anat explicant, sempre sense que la mare s'adonés quan encara hi era. Deia que aquestes històries alterarien el seu germà, però no comprenia que els nens no s'espanten amb històries de fades o monstres o prínceps, que la vida real estava formada per coses més horribles de les que es trobaven als contes de fades. I així quedaren els dos adormits.
A fora, els carrers de Londres estaven coberts de penombra, on el llum de les faroles quedava difuminat per l'espessa boira, la qual es filtrava per tots els racons, i els carrers es tornaven freds i sinistres. Segurament, però, aquells carrers serien més segurs que viure en aquell indret on es trobaven, sota les ordres i fuetades dels senyors Swindell.

I cada dia la noia imaginava que el seu pare vindria a buscar-los amb un vaixell, com si fos un príncep, i se'ls emportaria d'allà. Però només sentir els cops d'escombra de la senyora ja la tornaven a la crua realitat. Un matí de molta boira, els nens s'escaparen per jugar a l'amagatall. Un cavall desorientat per la boira, una corredissa d'un infant indefens, jocs de nens, van provocar una tragèdia. El líquid vermell es filtrà per entre les pedres del carrer i una gran multitud de gent s'aglomerà a contemplar l'horripilant escena d'aquell noi que ningú semblava conèixer. Els ulls de la bèstia negra es creuaren amb la devastada mirada de la germana. Aquell instant durà més de deu segons. Una eternitat. Fou la mostra més profunda de complaença que la noia rebé aquell dia. Un cop a casa els senyors, la senyora volgué enterrar el cadàver a la fossa pels pobres, però havien de retenir el cos uns dies a casa.
-Noia! Treu el cadàver de la sala que el ferum que desprèn espantarà els clients.
-Senyora, seria molt demanar que enterressin el meu germà en una tomba per ell sol al cantó de la meva mare?

Amb la negació de la senyora, el món es girà del revés per a la noia i els malsons s'apoderaren d'ella. A partir d'aquell moment, estava partida per la meitat, amb l'ànima freda, obscura i buida.

"Así conseguía lo que más le gustaba: poder ver sin ser vista. Guardar imágenes en su memoria para volver a representarlas, darles nueva voz y color. Entre-tejerlas en complicadas historias, en destellos de fantasía que habrían horrorizado a quienes involuntariamente le proporcionaron inspiración."

Fragment adaptat per Laura Marés del llibre El jardín olvidado, 2011



Los viejos sueños eran buenos sueños. No se cumplieron, pero me alegro de haberlos tenido.


En un indret indefinit, en un temps indefinit

Som vuit germanes, vagabundes, els pares es van morir i no teníem ni diners ni familiars propers. Abans que els pares morissin ens van regalar un llibre a cadascuna sobre el que més ens agradava. Un dia es va posar a ploure i ens vam refugiar en un local de la ciutat abandonat. De sobte, una llum molt forta ens va sobressaltar a totes. Vam començar a córrer darrera la intensa llum i de cop totes vam caure en un forat, negre com el carbó, i vam quedar inconscients.
Al cap d'uns minuts ens vam despertar i vam quedar sorpreses! Hi havia una preciosa fada davant nostre i de seguida ens va explicar el que passava. Resulta que ens havien escollit com a noves successores d'unes guerreres que lluitaven contra delinqüents i altres éssers i ens havien otorgat uns poders.
Nosaltres, al cap de donar-hi moltes voltes, vam acceptar i ens van donar unes polseres. Calia transformar-nos amb les polseres aixecant el braç i dient: "Transformació!". De cop, ens vam transformar com en una mena de fades, amb uns vestits preciosos, que també tenien ales. Com érem pobres, si juntàvem els nostres poders podríem sobreviure molt més fàcilment, ja que a part de germanes, érem molt bones amigues, ens portàvem molt bé, perquè totes érem molt bones noies i teníem un gran cor. Jo (Ami) sóc la que està redactant aquesta petita i al·lucinant historieta. Tinc el poder del pensament, puc controlar la ment dels enemics que estan propers a mi, a uns 100m, però la ment de l'altra gent, o la de les meves germanes, no les puc controlar. També tinc molta memòria i puc saber què passarà més endavant. Els poders de les meves altres germanes són el del Sol, el de l'estrella, el de la lluna, el de l'aigua, el de la flor, el del núvol i el del temps.
El vestit que portem està compost per una minifaldilla i una samarreta de màniga curta, on hi ha les ales (part del darrera). Cadascú té el vestit del seu color i blanc, amb el seu símbol. Amb el vestit, ademés, ens podíem tornar invisibles, mitjançant uns gestos amb els braços. També podíem formar un gran escut, juntant tots els nostres poders i dient : "Escut Protector!", i així els nostres enemics no ens podien fer mal, ni a nosaltres ni al que ens envoltava.  Però no defensem el planeta Terra, sinó que lluitem contra el mal al planeta Fitilàndia. Era un lloc on tot anava pel cel: els cotxes, les cases, les persones...I a partir d'aquí començaran un munt d'aventures!

Joc Màgic, Laura Marés, estiu 2004



Estar llegint una novel·la que et torni a despertar aquella imaginació que feia anys i anys que havies enterrat. La imaginació i fantasia més pura, més sincera, més perfecta. Recuperar la llibreta on apuntaves totes les teves històries i tornar-les a llegir. I el millor de tot és... trobar-les genials.
 Sens dubte, una de les èpoques més felices de la meva vida. Els estius passats al jardí, amb els nostres jocs, les nostres històries, les nostres baralles, els nostres festivals, els nostres balls, els nostres codis secrets, els nostres tallers de pulseres i manualitats, les nostres bronques dels avis, els nostres...records.  Mentre escric aquestes línies m'adono que mai m'havia parat a pensar en quant ha influenciat aquesta època en mi...és una gran part del que sóc ara, tot i que costi de creure.


Es tracta d'estar atenta a tot, a cada detall, a cada subtil detall que qualsevol objecte que ens envolta ens pot revel·lar. Quantes coses passem per alt només perquè estem pensant en el que farem després i no aturar-nos en el moment i...obrir la ment, sense pensar en res més. Com si es tractés d'una nau que viatja pels records, endarrera i endavant. No la tinguis aturada, posa-li benzina i fes-la moure, sacseja-la.